Dumnezeu ne-a dat steaua care sa ne lumineze calea, dar noi trebuie sa o aprindem


sâmbătă, 14 mai 2011

"Scapati de atitudinea de victima"

Cristiana Grigore este unul dintre stundentii romani plecati la studii in strainatate ce isi doreste sa se intoarca in tara pentru a-si folosi experienta acumulata.

Cristiana studiaza Politici Educationale si Management in Statele Unite. Dupa ce a terminat la Bucuresti Facultatea de Psihologie, Cristiana a obtinut o bursa de studii Fulbright pentru un masterat la Universitatea Vanderbilt. Al doilea an universitar ii este finantat de Universitatea Vanderbilt si de Fundatia ,,Dinu Patriciu”.

Colegiul Peabody din Universitatea Vanderbilt, la care tanara studiaza, se afla pe primul loc in lume în topul facultatilor de educatie, potrivit clasamentului U.S. News and World Report. Cristiana are 26 de ani si vorbeste cu entuziasm despre importanta educatiei nonformale.


In continuare va prezentam un interviu acordat de Cristiana ziarului Adevarul si publicat pe 2 August 2010:

Trecând prin experienta academică din Statele Unite, dar şi pentru că studiezi acolo Politici Educaţionale, ce crezi că ar trebui accentuat în sistemul educaţional din România şi ce anume schimbat?

Sunt plăcut surprinsă să văd câte proiecte educaţionale se desfăşoară acum în ţară: şcoli de vară, traininguri, campanii, cursuri pentru studenţi, elevi, profesori. Se formează un cadru unde poţi să-ţi dezvolţi creativitatea, unde vii cu idei inovative şi vezi că ai un impact prin care aduci valoare în vieţile oamenilor. Sunt tineri care deja trec prin experienţa asta.

Cred că acest curent, de care ar trebui să fim mândri, deschide noi posibilităţi pentru educaţia din România; de aceea merită să fie accentuat şi promovat astfel încât el să devină mai bine conturat, sustenabil şi cât mai vizibil. Asta ne-ar da încredere şi ne‑ar face să vedem educaţia cu ochi mai buni, ne-am regăsi şi în ceva pozitiv şi astfel am fi mai puternici şi nu am mai cădea atât de uşor pradă victimizării: „nimic nu merge bine în ţara asta", „învăţământul e la pământ". Ştiu că sunt multe nedreptăţi si neajunsuri şi situaţii absurde. Însă ce câştigi dacă vorbeşti tot timpul despre asta?

Bineînţeles, e important să ne exprimăm nemulţumirile, dar apoi să căutăm soluţii. De aceea admir foarte mult oamenii care ies din starea de victimizare , nu mai pierd timpul să aştepte sau să se plângă şi au curajul să-şi ia viaţa în propriile mâini.

Ce-aş mai accentua la sistemul educaţional din România ar fi o atitudine înţelegătoare, deschisă şi empatică a celor care se ocupă direct sau indirect de educaţie - profesori, învăţători, reprezentanţi ai instituţiilor educaţionale, părinţi. O boală de care suferă învăţământul românesc este critica excesivă. Avem aşa o plăcere să ne limităm unii pe alţii şi să ne dăm în cap, uneori cu un „nevinovat" cinism. Ar fi mai înţelept să ne încurajăm mai mult, să ne felicităm pentru ceea ce facem bine, să ne întrebăm: „tu când te-ai felicitat cu sinceritate ultima dată?" şi să ne iertăm mai uşor pentru greşelile făcute, ideal după ce învăţăm din ele.


Intregul interviu poate fi citit AICI.


Cristiana este unul din tinerii care crede in Romania si in viitorul acesteia, este unul din tinerii ce constituie un exemplu pozitiv si de la care avem de invatat.

Pentru a afla mai multe despre proiectele ei, dar si pentru a citi povesti ce te incarca de energie va invitam pe blogul acesteia: Cristiana.info.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu