Dumnezeu ne-a dat steaua care sa ne lumineze calea, dar noi trebuie sa o aprindem


vineri, 22 aprilie 2011

Tincuta Baltag, directorul Fundatiei "Dinu Patriciu"

Unul dintre cele mai importante mesaje pe care vrem sa le transmitem prin promovarea Galei Premiilor in Educatie, este spiritul acesteia. Este un proiect ce promoveaza modele demne de urmat din tara noastra ce au in comun munca si pasiunea. Toate acestea sunt exprimate intr-un mod placut de catre directorul Fundatie Dinu Patriciu, Tincuta Baltag in urmatorul interviu:

"Educatia este singura cale prin care poti sa ai acces la o viata demna si poti sa nu mai fii un simplu subiect al manipularii"

"Din pacate educatia si-a cam pierdut statutul si reputatia, si nu mai este neaparat privita ca o cale sigura catre succes", spune Tincuta Baltag, directorul fundatiei Dinu Patriciu, intr-un interviu CampusNews. "Si asta nu e neaparat vina mass-mediei, asa cum toata lumea spune, ci este vina noastra a tuturor. Ne uitam cu admiratie la toti cei care au reusit prin scurtaturi, si uitam sa ii apreciem pe cei care au o educatie solida, pe cei care au merite profesionale deosebite, pe cei care au muncit sa ajunga acolo unde sunt. Ei merita sa ii recunoastem si sa-i apreciem. Si sa le aratam ca sunt importanti pentru noi."




Ce solutii pot fi gasite la situatia actuala din invatamantul romanesc?

Este foarte important ca profesorii, in primul rand, sa-si recapete statutul, sa simta ca sunt apreciati atat de elevi, cat si de parinti. Si-atunci poate isi vor face treaba cu mult mai multa pasiune. Si salariul este o problema, dar si felul in care societatea civila ii sprijina si isi indreapta atentia catre ei. Profesorii sunt extrem de importanti. Educatie de calitate se poate face numai cu profesori de foarte buna calitate si foarte bine pregatiti. Asta este una din solutii.

Cealalta solutie pe care noi o urmarim prin Gala Premiilor in Educatie este aducerea in fata si descoperirea oamenilor valorosi, si o anume reinstaurare a meritocratiei, in sensul ca valorile reale trebuie asezate acolo unde trebuie pentru ca adolescentii de astazi sa aiba de unde sa-si ia modelele.

De ce crezi ca merita sprijin proiectele educationale din Romania?


Este singura sansa ca Romania sa scape cumva de superficialitate si deprofesionalizare. Daca investim in educatie putem avea grija ca viitoarea generatie sa fie mult mai bine pregatita.





Reactii dupa prima editie a Galei Premiilor in Educatie

Ne asteptam ca oamenii sa fie suspiciosi, circumspecti pentru ca intr-o perioada de criza venim cu o gala a premiilor in educatie. Profesorii sunt suparati ca au salariile mici, elevii considera ca nu merita sa-si piarda timpul prin scoala. Dupa ce am lansat Gala premiilor in educatie si dupa ce am inceput sa vorbim despre acesti oameni care merita premiati si proiectele lor, mesajele pe care le-am primit la fundatie au fost extraordinare.

Foarte multi oameni ne-au spus ca sunt fericiti ca in sfarsit cineva se uita la educatie si descopera adevaratele valori si mai ales le comunica foarte bine si le premiaza, pentru ca ei sa-si poata duce proiectele mai departe. Dupa prima editie au fost generate peste 200 de articole, nu despre fundatie, ci despre acesti oameni si aceste organizatii. Au fost emisiuni de televiziune si mai ales ei au reusit sa fie in sfarsit apreciati in comunitatea din care fac parte. Erau oarecum invizibili, ei faceau toate acele lucruri extraordinare de care comunitatea lor nu stia.

Cum faceti sa ajungeti in mediul rural, in provincie, la acei profesori, la acel domn Trandafir care trebuie premiat?

Exista foarte multe probleme in mediul rural, asa este, si pe noi ne intereseaza foarte mult sa ajungem acolo. Sunt multi profesori foarte buni, care se simt neapreciati in mediul rural. Ne straduim sa comunicam direct catre scoli, ne mai ajuta cateodata si Ministerul Educatiei prin reteaua de inspectorate scolare.

Incercam sa ajungem direct la potentialii beneficiari. De anul acesta am introdus si posibilitatea ca oricine sa poata nominaliza pe altcineva pentru a primi un premiu la gala premiilor in educatie. Nu sunt doar inscrieri personale, daca ai avut un profesor foarte bun, poti sa-l inscrii. Si-atunci sunt sigura ca vom descoperi si profesori, studenti, elevi, care provin din mediul rural. Castigatorii de anul trecut au fost in proportie covarsitoare dinafara Bucurestiului: au fost din Cluj, Iasi, Timisoara, destul de putini din Bucuresti.

De ce merita premiata excelenta in educatie?

As spune ca numai excelenta in educatie merita cu adevarat premiata si apreciata. Am sa folosesc sloganul de anul acesta "Premiind educatia o facem mai puternica". Cred foarte mult in puterea motivationala a recunoasterii publice, oamenii au nevoie sa stie ca munca lor este macar observata. Si mai mult decat atat, apreciata. Societatea civila, in care ma numar si eu, este atenta la aceste lucruri. Este o masura a recunoasterii eforturilor lor, sa nu simta ca munca lor este in zadar.

Educatia este singura cale prin care poti sa ai acces la o viata demna si poti sa nu mai fii un simplu subiect al manipularii. Poti sa te dezvolti si personal si spiritual cu ajutorul educatiei. Noi vrem sa fim acolo unde sunt oamenii, si oamenii sunt de multe ori pe strada, si de-asta suntem acolo. Suntem foarte prezenti si in scoli, este foarte adevarat, acolo unde se intampla de fapt educatia, dar cred ca si oamenii de pe strada ar trebui sa fie direct interesati de ce se intampla in sistemul educational.

De ce te implici personal in educatie si de ce se implica fundatia in programe educationale?

Eu sunt foarte pasionata atat de proiecte de implicare sociala, cat si de educatie. A fost visul meu dintotdeauna, am un exemplu personal. Provin dintr-o familie extrem de saraca. Atunci cand eram copil, familia mea traia la limita subzistentei. Atunci cand sufeream de foame si eram un mult mai prost imbracata decat colegii mei, mi-am facut un fel de promisiune: cand o sa fiu mare, o sa am grija ca alti copii sa nu pateasca ce am patit eu. De-asta munca la fundatie ma pasioneaza si ma motiveaza, e sansa vietii mele sa incerc sa sprijin alti copii care sunt defavorizati social.

Sursa: www.campusnews.ro
Sâmbătă, 4 septembrie 2010, 12:43

Un comentariu: